Grappa

Grappa är ett druvdestillat som tillverkas av pressresterna i vintillverkningen. Pressresterna (vinaccia, eller på svenska drav), bestående av druvskal, kärnor och stjälkar, uppgår till ca 60% av råvaran när druvsaften tagits bort för vinproduktion. Ordet grappa kommer från latinets grappus, som betyder druva. Vinaccen jäses i ca 3 veckor och sedan påbörjas destilleringen.

Grappa är ett varunamn som endast får användas på produkter producerade i Italien. Frankrike har sin marc, Spanien sin orujo och Portugal sin aquardente, som tillverkas på samma sätt. De första noteringarna om grappatillverkning är från mitten av 1400-talet, men på 1600-talet började hanteringen utbredas tekniskt.

Det var jesuiterna i Bresciaområdet som studerade grappatillverkning. Detta är förklaringen till att de flesta tillverkarna finns i norra Italien även om det på senare tid spridit sig till alla vindistrikten i landet. Vid 1900-talets början fanns omkr 200.000 destillerier, medan det i dag endast finns ca125 kvar, varav ca 30 tillverkare står för 80% av produktionen.

Grappa svarar för ca 40% av spritkonsumtionen i Italien och årsvolymen är ca 40 milj. flaskor, varav ca 10% exporteras, framför allt till Tyskland, Österrike och Schweiz. 

 Grappa njutes sval men inte kall, oftast som avec efter maten, till eftermiddagskaffet, eller varför inte som frappé , när man önska bryta av en flerrättersmeny. Grappa i måttlig mängd har en positiv inverkan på matsmältningen och bör därför regelbudet intagas efter stora måltider. Perfekt till espresso och gärna tillsammans med en bit tryffel. Kan även blandas direkt i espresson, s k cafe corretto.

Tre saker är avgörande för grappans kvalitet, nämligen

– marken där druvorna växt.

– vädret.

– människan (kanske den viktigaste), man måste göra grappa med hjärtat och passion.